Πρόγραμμα Erasmus+

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου με Λυκειακές Τάξεις, μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαδικασία έγκρισης, ανέλαβε τη διεξαγωγή δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+, διετούς διάρκειας, για την καινοτομία στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών (δράση ΚΑ2).

Το πρώτο πρόγραμμα με γενικό τίτλο “Identity in dance and song” (2019-1-BG01-KA229-062344_3) θα  υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα ακόλουθα σχολεία: General Secondary school Nikola Vaptsarov -Bουλγαρία, Ginasiano Escola de Danca – Πορτογαλία, Ζespol Szkol w Lekawicy – Πολωνία, Agrupamento de Escolas de Maximinos – Πορτογαλία, Instituto Comprensivo Padre Pino Puglisi – Ιταλία. Ο μουσικός πολιτισμός και ο χορός θα γίνουν γέφυρα ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών. Το τραγούδι και ο χορός, ως μέρος τής παράδοσης κάθε χώρας αλλά και ως βασικό στοιχείο τής μοντέρνας κουλτούρας, μπορούν να αποτελέσουν συνδετικό κρίκο μεταξύ των νέων διαφορετικών χωρών, αναπτύσσοντας μια νέα γλώσσα συνεννόησης και, κατ’ επέκταση, μια ειλικρινή διάθεση αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης.

Οι συντονιστές του προγράμματος είναι οι καθηγητές: Μιχαλάκης Φώτιος (υπευθυνός στον τομέα της μουσικής), Πλίτσης Αναστάσιος (υπευθυνός στον τομεα του παραδοσιακού χορoύ) και Χρυσούλα Φαντζίκου.

Το δεύτερο πρόγραμμα με γενικό τίτλο “Social Activities through art & drama for students with(out) Special Education Needs” (SAN for SEN – 2019-1-TR01-KA229-074561_2), θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα παρακάτω σχολεία: Beldibi Sıtkı Zaralı Primary School – Τουρκία, Agrupamento de Escolas do Cerco do Porto – Πορτογαλία , Narva Pähklimäe Gümnaasium – Eσθονία, Panevezys “Vyturys” progymnazium –  Λιθουανία. Με εργαλείο τις τέχνες θα καλλιεργήσουμε στους μαθητές την κριτική και δημιουργική σκέψη, την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε όλες τις γλώσσες, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, την απόκτηση και την άσκηση νέων μεθοδολογιών για να εκσυγχρονισμό, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, καθώς και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, την ικανότητα τής δημόσιας ομιλίας, την εργασία σε ομάδες, την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων κ.ά.

Οι συντονίστριες του προγράμματος είναι οι καθηγήτριες Αδαμοπούλου Ευπραξία & Χρυσούλα Φαντζίκου.

Ο γενικότερος σκοπός των δύο συμπράξεων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων σε θέματα διατήρησης εθνικής κληρονομιάς/ταυτότητας και απόκτησης ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η επικοινωνία μεταξύ των σχολικών κοινοτήτων θα γίνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και με μετακινήσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και καθηγητών. Η ανταλλαγή και η αξιοποίηση καλών πρακτικών θα βοηθήσει το σχολείο μας να καινοτομήσει κατά την εκπαιδευτική διεργασία. Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν τα προγράμματα (erasmus+ team) θα αποτελέσουν μια επιτελική ομάδα, η οποία στη συνέχεια θα αποτελέσει ένα πυρήνα καινοτομίας και ανάπτυξης του σχολείου μας. Ταυτόχρονα, η επαφή τους με συναδέλφους άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών και διδακτικών πρακτικών θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου, καθώς θα καλλιεργήσει το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες. Στοχεύει τέλος στο να αναδείξει τις αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους, που τους προσδιορίζουν, στο πλαίσιο των ποικίλων κοινωνικών, ιστορικών και γλωσσικών διαφορών, και που συμβάλλουν στην προώθηση τού σεβασμού, της διαφάνειας και του ενεργού πολίτη.

Περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες και τη στοχοθεσία των προγραμμάτων θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του  καθώς και στις σελίδες των προγραμμάτων στο facebook. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην εκπαιδευτικό: Χρυσούλα Φαντζίκου (ΠΕ02) – e-mail: xrysoulaf@yahoo.gr

 

Η Διευθύντρια,

Κωνσταντίνα Σοφιάδου